Nasze tematy

Artykuły

Puchar z pokrywą – unikatowa ozdoba stołu ze Szklarskiej Poręby

Kolejny śląski rarytas zaprojektowany przez Franza Pohla to puchar (patera) o rzadko spotykanym ułożeniu dwóch poziomych głębokich talerzy. Niemiecka nazwa takiego zestawu to Tafelaufsatz.

Ta kunsztownie i precyzyjnie zdobiona ozdoba stołu, przeznaczona na stół królewski niemiecki albo angielski, imituje naczynie z kryształu górskiego. Jest majstersztykiem zarówno pod względem proporcji, wykonania hutniczego, jak i sztuki szlifierskiej. Mistrz szlifierski zaprezentował w tym jednym przedmiocie najtrudniejsze rodzaje szlifu, niestosowane w hutach czeskich czy niemieckich, a tak charakterystyczne dla unikatowych wyrobów huty hrabiego Schaffgotsch’a – Josephine.

Puchar ma wielorakie funkcje użytkowe i zdobnicze. Można go ustawiać w rozmaitych konfiguracjach. Może służyć jako bomboniera na słodycze albo biskwity, tzw. cukry ozdobne albo na kwiaty.

Ta grubościenna patera została wykonana z bezbarwnego ołowiowego kryształu o świetlistej masie i ręcznie dmuchana w wielu skomplikowanych kilkudzielnych formach. Ozdobiono ją kuglersko szlifowaniem i polerowaniem – szlifem brylantowym, palmetkami, żłobinowaniem i fasetowaniem (kanelowanie; szlif nr 8).

Cały artykuł dostępny w nr. 1/2023 "Szkła i ceramiki". Zamów już teraz

Wróć
W najnowszym numerze
4 / 2024
linia Szklany świat Petera Bremersa - wywiad
linia „Świat opisuję poprzez sztukę”. Profesor Przemysław Lasak
linia Powstające w płomieniu. Szkło Katarzyny Krej
linia Wywiad z hiszpańskim ceramikiem Alberto Bustosem
linia Romana Kaszczyc z Barlinka – ceramiczka i malarka
linia Delft. Błękit na każdym kroku
linia Gdańska Grupa Ceramiczna Nie/Wypaleni
linia Miasteczko glinianych ptaszków
linia Solo i w duecie. Wielogłos artystycznych postaw
linia Master class. Od eksperymentu do patentu: Moja droga do innowacji w sztuce witrażu
więcej
  linia Newsletter

Chcesz być na bieżąco informowany o aktualnych wydarzeniach i artykułach? Zapisz się do newsletter.

Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję: Polityka prywatności