Kawa, herbata oraz czekolada stały się popularne już w XVIII stuleciu. Pijano je w domach, w podróży, czy w powstających wówczas kawiarniach, czy czekoladziarniach. Wraz ze zmianami obyczajowymi jakie dokonały się w kulturze kulinarnej, zmieniały się też sposoby przyrządzania i podawania wymienionych napojów. Niezbędna do tego celu zastawa stołowa, wprawiać miała często biesiadników w zachwyt, ale była również oznaką pozycji towarzyskiej i prestiżu.
Ekspozycja przywoływać będzie różnorodne dziedziny rzemiosła artystycznego (ceramikę, srebra, szkło i inne) poprzez prezentację szerokiej gamy przedmiotów pojawiających się na stołach w salonie, jadalni, kuchni, czy kawiarni. Oprócz przedmiotów pochodzących ze znanych pracowni i manufaktur (jak Królewska Manufaktura Porcelany w Miśni, czy Cesarska Manufaktura Porcelany w Wiedniu), pojawią się obiekty znacznie skromniejsze i często nie posiadające wysokich walorów artystycznych, ale będące ciekawym dokumentem epoki. Chcąc stworzyć pełniejszy obraz dawnej obyczajowości obok naczyń służących do przyrządzania i podawania owych napojów pojawią się także akcesoria związane z kulinarną formą deseru oraz artefakty i materiały ikonograficzne przywołujące sklepy a artykułami kolonialnymi. Wśród prezentowanych obiektów znajdą się eksponaty pochodzące ze zbiorów: Muzeum Okręgowego w Sieradzu, Muzeum Miasta Zgierza, Muzeum Miasta Pabianic, Muzeum im. Jerzego Dunin – Borkowskiego w Krośniewicach, Muzeum – Zamek w Oporowie oraz Galerii „J” z Łodzi, Galerii Moniki Rudolf i Galerii Domu Aukcyjnego Rynek Sztuki w Łodzi, a także kolekcji prywatnych: m.in. Klubu Kolekcjonera w Sieradzu oraz z kolekcji dr n. med. Andrzeja Papiewskiego jednego z najbardziej cenionych polskich kolekcjonerów rzemiosła artystycznego okresu secesji.
Wernisaż wystawy "Czarka czy filiżanka. Akcesoria do kawy, herbaty i czekolady z XVIII - XIX w." już 13 maja 2023.
Wystawa potrwa do 9 lipca 2023 r. Miejsce Sala ekspozycyjna, ul. Zamkowa 1
Projekty graficzne: Karolina Antczak